Ceriakan Hari Mu Dengan Senyuman

Sunday, March 27, 2011

goTong-Royong

 
 
 
SaLam...
haLLu3...





KaBare Wak!?!
seLamat Hari aHad 2 aLL... HeHe...
entRy kaLi niE, cTer saL goTong-Royong BengKeL yg teLah BerLangsung (mmg la da lps, lau x, nk cter camne?) 

eVent nie berlaku pada haRi Khamis, 24 March 2011...
Hari khamis adalah hari utk latihan Pendawaian bg bDk2 Pendawaian Elektrik sem 4 batch 2/09.
So, mMg kami da ready utk mulakan latihan/projek baru walaupun smalam (rabu) baru je test projek. 
mMg perkara biase la bg kami. siap je projek, trus test, pas2 bukak. esk nye, dpt projek len.
pada hari tu, lepas kami baris pagi, wat senaman n ade briefing dri pengajar Pendawaian (Pw). 
tHen, pas briefing pe sume, kami pn naik la ke bengkel. pas2, bOb (penghulu) gi amik kunci bengkel & trus bkk bengkel. xLame pas2, En. Abdullah (pengajar Sem 4) pn bagi arahan supaya kami test projek (mane yg lom test lg) pas2 bukak projek. mne yg da bukak tu, kmas bay masing2. 

Selepas rehat tgh hari iaitu kol 1 sampai kol 2, kami pn masuk ke bengkel smula.
lepas baris utk check kedatangan, kami pn masuk ke bengkel dengan harapan blh la lepak2 sbb rmai yg da siap kemas sume. 5 minit kemudian, AYAHANDA kami (en. Lah) datang. kemudian, Ayahanda mngarah kn supaya kami asing kan kondiut pvc yg elok (blh digunakan lagi) dengan yg scrap (xley pkai da) & letak dalam tong yg berasingan. aKu dalam hati, da dpt rase yg aku akan bermandikan habok pVc, ptg nie. xpela, bengkel punye pasal, ape slhnye, x? bengkel aku jgk. xdehal la... (kata2 semangat utk diri sendiri)

Kemas punye kemas, akhir nye, keje kami pn siap kol 5 ptg. mmg betul agakkan aku td. mmg betol2 aku bermandikan habok pVc. tp xPela. kRe oK la tu. bkn ari2 pn. Haha.


Ape2 pn, aku hepi sbb kje2 mengasingkn scrap tu da setel. Thanks 2 aLL Wireman sem 4 yg telah memberikan kerjasama yg cukup ManTop... Tahniah kepada anda sume!!! nGee~


*bwh nie adalah gambar2 di tempat kejadian


*trunking pvc yg diasingkn

*time aku dok dlm tong scrap

*trunking pvc

*hadi tgh potong trunking

*bermain2 adalah hobi kami

*tong utk trunking yg blh pkai

*man yg kuat main
*ape yg penting? kerjasama!


*rombongan cik kiah

*xsah lau xgurau

*Mr. aRo dengan safety glasses

*proper protection equipment (P.P.E)

*Jan yg setia dgn Cut off

*lihatlah senyuman ku yg menawan (LoL!)

*selepas beberapa jam bekerja dengan cut off

*dipenuhi habok dri ats smpai bwh


Nie jea Pics ade dLm phoNe aku. nnt aku kutip lagi dri phone bdk2 len pas2 aku post dlm nie, k...
Daaa....






Sekian...
Renung2 kan & SeLamat Beramal

Thursday, March 17, 2011

maLang xDe Bau~

SaLam...


nie, Gua nk tnYe kat Lu-Lu sKaLian niE. Lu woRg biase denGau unGkaPan "maLang xBerBau" niE kn? tP, sJauh mNe Lu wOrg pErcaYe ungKapan niE???
bGi gUa, gUa mMg pCaye 200% aYat niE. nK sBb ap? sBb gUa da kNe da tD.


tD, pas gi diNner nGan famiLy cik Din (family aku la tu) kat lua, aKu pn kuaR la jmPe mEmbe aKu. gi Lepak2, bLi bRg sKet. da Pas2, aKu pn bLk La. tiMe bLk tu La kJadian yg aMat maLng teLah mnimPa aKu. ondaWay bLk tu, aKu bLk soRg sBb meMbe aku iKut jaLan Len. tGh2 nyanYi + meMekaK aTs mto, dGn teTibe je aKu terlanggar Lubang yG aKu aGk, bLh taHan daLam la. aKu ingt kn xDe ape. Pas2, 10 meter dari tmpat kJadian, teTibe moTo aKu terTolak ke Tepi. dLm otak aKu pk, taYar peCah nie. kOmPom! Pas2, aKu pn bRenti La kat Bus sTop berdeKatan. fRee gear, paS2 tRus cHeck taYar bLakang. peRgh, sOheh. mMg pn. 
KebetuLan, 1kiLo dRi bUs sTop yg aKu bRenti tu, aDe RoadbLock poLis. aKu pn wat xTau La. tiMe aku tGh cEk moTo, teTibe ade 125Z bRenti seBeLah aKu. aKu inGt kn poMen mNe. uPe nYe PaK poLiSik da. Pas2 bRo tu tNye, apSaL niE? aKu pn tnJuk La tYar yg Kempis tu. PAs dier cKp, da mLm niE, kDai xDe yg buKak da. aKu pn tAu bnde tu. pAs2, teTibe Lak dieR kaTe yg Rim bLakAng aku bngKoK. aKu cKp, mMg da bngKok da pn. pas2 dier jwb Lg, niE baRu kot nie. aKu pn cHeck La Lagi. uPe nYe mmG btL. bRu jea. uPe nYe Rim bLakng aku da BengkaK sBb LangGar Lubng td. pErgh, 1 maSaLah Lagi. sO, aKu sKang niE nGa  sRaboyt, dok piKiaq mNa nk ceKau duiT nk gi Repair RiM nie. aiYooo!!! mMg xBerBau La maLng tu kn. sO, kPd seSape yg sUdi mnghuLurkan banTuan, siLa huBungi aKu seCepaT mngKin. HuHu~




Tu Dia!!! tGk, gLer La...






nie bLah kiRie pLak


mMg daLam La Lubng tu....


ingatkn bengkak je, upe nye crack trus

pandangan dari dalam

Haidoiyai!!! kene tuka la nie.

Wednesday, March 16, 2011

cECiter-cECiter

Akibat mengintip awek mandi

Dua orang bdk laki, iaitu Edi dan Adi sedang bermain di pinggir sungai. Ketika sedang asyik bermain tiba-tiba Edi masuk ke dalam semak. Kerana ditunggu tak keluar2 jgk, Adi akhirnya dengan prasaan ingin tahu nya, mengikuti Edi kebalik semak.
Dari dalam semak itu, rupanya Edi sedang mengintip seorang awek yang sedang mandi. Adi pn join la. Tiba-tiba Adi keluar dari semak dan berlari pulang. Edi heran lalu tanpa pikir panjang, mengikuti Adi. Sampai di rumah, Edi bertanya kepada Adi.
Edi : “Kenapa ko lari tadi?
Adi : “Mak aku kate, kalau aku skodeng awek mandi, nanti tubuh aku akan berubah jadi batu. Tadi aku
         dah rasakan ada bahgian tubuh yang mulai mengeras. Jadi, aku cepat-cepat pergi dari situ!
Edi : “Ooooh begitu.” sambil mengangguk paham...
*gambar hiasan je





Juruterbang Bodoh

Pesawat Air Lines sedang mengalami gangguan enjin di udara. "May day, may day, may day...!!", terdengar juruterbang siarkan S.O.S melalui radio.

"Pesanan anda didengar jelas", kata petugas dek menara pengawas, "Harap beritahukan tinggi dan posisi anda segera..!!"

"Ya, baik," jawab juruterbang itu, "Saya tinggi 1.8 cm dan saya duduk di kerusi yang paling depan!
gambar hiasan





Beza antara org Bodoh & org Pandai
Orang bodoh = pakai credit card sampai maximum, lepas tu takleh bayar (berlagak macam org banyak duit!)
Orang pandai = pakai credit card tapi orang lain bayarkan (pakai kad klon la tu!)


Orang bodoh = ada motor tapi gi kerja nak naik LRT jugak (kes suka 'bergesel'la ni)
Orang pandai = takde motor, takde kereta, takde LRT tapi ada otak (kes suka numpang kereta or motor kawan tapi tak reti nak hulur duit minyak!)


Orang bodoh = company dah sediakan nescafe, milo, biskut bla bla bla tapi gi minum gak kat cafeteria kena bayar plak tu
Orang pandai = tak minum kat cafeteria tapi company punya nescafe, milo, biskut bla bla bla angkut bawak balik !!!!


Orang bodoh = beli suratkhabar sebab nak tengok nombor ekor je pas tu buang
Orang pandai = orang yg tunggu org bodoh buang pas tu dia kutip... dapat baca semua sekali wo


Orang bodoh = kentut kuat² kat office pas tu bangga ngan baunya
Orang pandai = kentut senyap sunyi (takde bunyi) baunya... boleh buat unta sakit perut! dhab pun koma sekejap! pas tu bermati-matian salahkan member sebelah guess sapa member sebelah tu?...sibodoh yg kentut kuat tula!)

Orang bodoh = ada masalah cerita kat orang pandai
Orang pandai = dengar masalah orang bodoh pastu cerita kat orang bodoh yang lain, pas tu membodohkan orang bodoh tu...jadinya orang bodoh yang pertama tu jadi bodohs (plural)
Ada lagi...scroll down





Orang bodoh = orang yg buang masa baca cerita ni!
Orang pandai = saper yang forward cerita ni... há há há...aku la tu...
jadi yang mana satu pilihan bijak?
pandainyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


LEPAS BACA JANGAN MARAH.....NANTI KENA JUAL!!!!
nie org yg terlalu pandai



Kisah CuCu & NekNek
Seorang nenek dan cucunya menaiki bas dua tingkat.
Cucu    : Marilah nenek kita naik ke tingkat dua. Di atas masih ada tempat duduk.
Nenek  : Eh...sudah-sudah. Nenek tidak mahu naik, nenek takut.
Cucu    : Mengapa nenek?
Nenek  : Di tingkat atas tidak ada pemandu! 
pergh, bapak tnggi dowh!!!
Ranggi gLer dEr! Amacam, ade bRan?




Artis/Pelukis
Seorang artis/pelukis bertanyakan kepada pemilik galeri mengenai lukisan-lukisannya yang sedang dipamerkan kalau-kalau ada orang yang berminat untuk membelinya.

Pemilik tu kata "Ada berita baik dan berita buruk"

"Berita baiknya ada seorang lelaki yang bertanyakan mengenai lukisan tersebut dan ingin tahu adakah lukisan-lukisan tersebut akan meningkat harga setelah kematian pelukisnya"

"Bila saya katakan ya, dia membeli kesemua 15 lukisan tu..."

"Wow! Baguslah kalau begitu" kata artis tersebut. "tapi apa pulak berita buruk tu?"

Dengan berhati-hati pemilik tu cakap "Orang yang membeli kesemua lukisan tu ialah doktor anda!
ciTer nie bkn uTk Pak Long nie, k




Lintas Jalan
Radhi dan Khalid, dua orang anggota polis yang baru bertugas membuat rondaan di suatu kawasan yang agak terpencil. tengah syok berborak tentang kerja, tiba-tiba mereka terlihat ada seorang budak lelaki menangis di tepi jalan. lalu mereka memberhentikan kereta berdekatan dengan budak tadi.

"Nape adik menangis", tanya Radhi.
"Bagitaulah kat abang, mne tau kalau-kalau abang boleh tolong",pujuk Khalid pulak.

Sambil teresak-esak budak tu berkata "Tadi, sebelum saya keluar mak dah pesan. kalau nak melintas jalan tunggu kereta lalu dulu. masalahnya dari tadi sampai sekarang tiada sebuah kereta pon yang lalu. Motor buruk ada laa..".

Mendengar penjelasan budak tadi, Radhi dan Khalid hanya menggelengkan kepala. tak tau aper nak explain kat budak tue... 
TeLeTubies!!! Lme xtgk mnatang 4 eKo nie





Blaja Bahasa Inggeris
Miss Ann seorang cikgu perempuan yang mengajar Bahasa Inggeris untuk tahun
1. Dia bagi assignment kat murid-murid suruh cari 3 ayat Inggeris dan kemukakan
pada hari Isnin nanti.

Ketika dalam perjalan pulang, Amin, salah seorang anak murid cikgu itu
ternampak sepasang suami isteri keluar dari kereta dan sedang menjerit pada
satu sama lain. Dia terdengar lelaki tu menjerit "Shut up you !!". Apabila
sampai di rumah dia bertanya kepada bapanya, "shut up you" tu Bahasa Inggeris
ke? Bapa dia jawab, iye. Dapat dah satu perkataan, kata Amin di dalam hati.

Lepas mandi dan makan, dia tengok tv cerita Superman. Masa superman
nak terbang dia kata "Superman !!!" dia tanya bapa dia lagi, Superman tu
Bahasa Inggeris dan bapa dia kata yes. Dua perkataan dah, kata budak itu.

Lepas tengok tv, dia ke perpustakaan, dia ternampak ada seorang lelaki
dan seorang perempuan sedang bertengkar berebut buku. Perempuan itu kata
"Ladies first" balik rumah dia tanya bapa nya lagi dan bapa dia kata itu pun Bahasa
Inggeris.
"Ah, lega nya", kata budak itu.


Hari Isnin dia ke sekolah, cikgu tanya dia tentang perkataan baru.


Cikgu : OK boy, did you get the words?

Budak: Yes, teacher.

Cikgu : Good, what is your first word, amin?
Amin  : Shut up you !!!

Cikgu : What did you say? Are you mad? Who do you think you are?

Amin  : Superman !!!

Cikgu : Bloody fool! Get out from this class

Amin  : Ladies First 
nie Cikgu Bahasa gak nie



Sampai sinie jela Hiburan Hati utk kali nie...
nnt rjin2, Gua tuLis Lg, k. So, Ceriakn hidup Mu dgn Hiburan yg BetuL...

Sekian,
Renung2 kan & SeLamat Beramal

Monday, March 14, 2011

LePak kat JpJ pJ


SaLam...
haLLu3...



CaTatan aKtiviTi di SpanJang aRiNie...

14 March 2011


08.oo a.m: 
"aLhamduLiLLah, iDop lg aKu" "seLamat Pagi, Dunie!!!" (sambil menGgeliat kn dRi). Hurm, ap ak nk wat arinie, ek? mule2, ak ingt nk polish mto la. pas2 mndi, mkn, on9 jap, tgk tv jap, pas2 bru kuar renew lesen. pas2 nk gi pusing2 kL jap, pas2 lau smpat nk gi kdai uncle amin jap sbb dier mntk tlg tgk kn wiring kat kdai bru dier ari2. Hurm, byk nk wat nIe. xPe2, peLan2 daYung. buat mne yg smpat dLu.

8.45 a.m:
"wahai syg ku, mngapa membisu? mMg La bisu sBb engkau moTo kU" (poLish moTo smBiL nyanyi Lagu yg KomanDo tu nyanyi). 

9.oo a.m:
Hah, siaP pn. xPe, tngGu Kering dLu PoLish nie, pas2 jap Lg bru Lap (smbil toLak moto & jemur tGh paNas)

10.oo a.m:
da Kering da kot. oK La tu. kAng jeMo Lame2 jd iKan Kering Lak. Eh? mTo, mTo La. apsal ikan Lak? mTo Lau jeMo Lame2, jd mTo keRing La, kn. mNe ley jd iKan (mengarot snSorg smbiL Lap poLish td)

10.3o a.m:
K, aKu nk gi mndi Lak. peCah peLuh da niE. (aMik toweL kat ampaian, trus ke daPo kCau maK maSak, pas2 bRu gi mnDi)

10.45 a.m:
siap mndi, pKai suar, bjU, pas2 saRap. nGarot2 nGan Mak. oN9 Fb, bLog, Check maiL. tGk kaTon kat tV. kCau iRa bCe noveL.

11.oo a.m:
siaP2 nk kuaR. pLan, nk gi reNew Lesen dLu kat PJ. da siap2, gtau kat Mak, nk kuar. paNas enJen, saRong heLmet, windBreaker.

11.1o a.m:
ChaLoo beTeh!!! DestiNasi PertaMa, JpJ pJ. gi reNew Lesen, bRu sNang aTi nk Ronda2.

11.45 a.m:
samPai ke DestiNasi yg PerTama. JpJ pJ. aMik no. No giLiran, 1409. No terkini, 1338. (PerGh!!! mMg deKat nO aKu) xPe2, sBar iTu sBahagiaN dRpd iMan

Angka giliran yang Pertama

12.3o p.m:
"No Satu Empat Kosong Sembilan, Kaunter Lima" (aKu pn dGn bnGge nYe, bangun dRi kerusi & trus ke Kaunter 5)
Aku        : "Assalamualaikum"
aKak JpJ : "Waalaikumussalam"
Aku        : "saya nk renew Lesen, Kak"
aKak JpJ : "Meh Lesen"

(aKu pn bagi lesen aku. pas2 aKak tu taip2 kat Komp dier. pas2 dier tekan 'esc'. pas2 taip lagi, tekan 'esc' lagi. Kali ke-3 taip smbil muke berkerut pas2 tekan 'esc' lg)

aKak JpJ : "xLey la, dik. ade saman yg xbyar lg. kene bYar saman dLu, bRu bLh"
Aku        : "aPa?" (Jeng3) "saman? bLe lak sy kNe saman?"
aKak JpJ : (amik selai kertas, pas2 print) "nie. saman thun 2010. tp kne kat
                penang. aDik bLh cek kat kaunter 9"

(aKu pn dGn pnuh kekecewaan & kehairanan, bgn dri kerusi, & trus ke Kaunter 9)

Pakcik Kaunter 9: "yea, knape?"
Aku                   : "nie, sy nk renew lesen td, pas2 xley. akak tu kate ade saman."
Pakcik Kaunter 9: "meh kertas tu"    "ha, mmg ad pn" "ko kNe kat Penang niE"
Aku                   : "Ha, tu yg plik tu. ble lak sy kne saman?
Pakcik Kaunter 9: "aLa, oRg da kNe saman, mne nk ingt" "wat2 Lpe la"
Aku                   : "btL La pakCik. watPe sy nk wat2 Lpe? bKn nYe bLh Lps. Lau sy
                            ingt, bek sy bYar time ade Diskaun dLu tu"
Pakcik Kaunter 9: "oK2, sKang nie ko amik no JpJ pNang nie, pas2 ko kol dOrg, tnye
                            psl saman tu, pas2 tnye, blh x lau byr kat cnie
Aku                   : "ok2"

(aku pn dail no yg Pakcik tu bg. tapi, ble aku kol, dier tulis 'number not in use' kat phone aku. 3,4 kali aku kol, still same. so, ak pn pegi blk kat kaunter 9)

Aku                   : "Pakcik, xLey pn. dier tulis (number not in use)"
Pakcik Kaunter 9: "ait? bia btl. xPe2, ko duduk dlu, nnt pakcik pnggil"

(aku pn mngambil tmpat berdekatan kaunter 9 & mnunggu dGn sabar)

1.3o p.m:
"hurm, boring nye. mNe La oRg tue nie? xkn dier gi pnang kot?" 5 mnit kmudian, ak tertido.

2.oo p.m:
"Haih, Lme nye. Pakcik nie amik no ke gi daftar no utk JpJ pNang?" "ait? ble lak kaunter tu ttup?" (kat ats kaunter tu, tertera signboard *REHAT*) "La, xkn dorg gi rehat dlu? Harun btL."

2.3o p.m:
"eMph, Lapau La pLak. aKu gi mKn dLu La" (smbil mlangkah keluar, stat mto & trus ke kdai mkn yg terdekat.)

3.oo p.m:
(selesai mkn, aku pn blk ke JpJ) Masuk2 je, aku tgk org da bratur pnjg kat kaunter 9. Pergh, pnjng lak tue. xPela, bratur jela. 15 mnit kmudian, smpai giliran aku. aku pn tnye,

Aku    : "Pakcik, yg no tel JpJ Pnang td tu cmne?"
Pakcik: "alamak, lpe lak. Hurm, mne aku nk crk no dorg nie?"
Aku    : (dlm hati ak kate, oRg Tue nie btL La. aku tnggu mcm tunggul, dier blh kate 
             lupe? Harun SaLim Bacik btl)
Pakcik: "Nah!!! oh, Nah!!!. mNe nk dpt no JpJ Pnang? no ats meja nie, xley pkai la"
Nah    : "La, ap lak? yg ats meja tu la no nye. ke abg bg slh no? meh tgk no yg td."
Pakcik: "no nie yg aku bg kat bdk nie td. 046988809"
Nah    : "La, mmg la xdpt. nie bkn 6, bang ooiii! nie 3 la. 043988809. Ha, nie bru 
             btl"
Pakcik: "La, ptt la. maap yea, dik yea"
Aku    : "xPe2, biase la tu. Kesilapan teknikal" (padahal dlm ati da brapi2 da)

(aku pn kluar, pas2 trus kol JpJ Pnang. da setel sume, dier soh aku byar kat Pj, xyah gi pnang. dier gtau, tu saman xtmpal P, tmpat kat brapit, knderaan, van. so, time tu bru ak ingt yg ak pnh kne saman skali, time bwk Van Ee. aku pn gi kat kaunter no, amik no. no giliran aku yg ke-2, 1777.)

Angka Giliran yang ke-2

3.oo p.m:
no aku, 1777. no yg terkini, 1756. aKu tnggu dgn pnuh kelesuan. letih, owh. dok tnggu no giliran jea dri pagi td. 

3.3o p.m:
No aku pn nek. aku dpt kaunter yg sme gak. kaunter 5. akak tu pn gelak kn aku sbb xblk2 lg. harun akak nie. ak da la nga letih. 

3.45 p.m:
da setel byar saman sume, aku pn kol JpJ pNang smula utk sah kn yg aku da byr. pgawai tu kata, dier akn sah kn kat sna, pas2 dier soh aku tnggu slame stengah jam. aku kate, pergh!! Lg stengah jam lak? mmg xKmane aku arinie. Lepak kat JpJ pJ jela. 

4.oo p.m:
aKu pn ke kaunter No giLiran utk kali ke-3 utk amik no giliran. No giliran aku yg ke-3, 1863. No terkini, 1847.

Angka Giliran yang ke-3

4.2o p.m: 
aKak kat kaunter 5 pnggil ak. dier tnye, aku da renew lesen lom? aku pn jwb la lom lg. pas2 akak tu tlg cek kan kat sistem, tgk da blh renew, lom. pas2 akak tu kate, da blh da. trus dier tlg wat kn. aku pn smbang2 ngan dier. dier kate, lau kes mcm nie, mmg shari bru setel. akak tu kate lg, smalam ade bdk 2 cm aku gak. sehari bru setel. pas2 bdk tu ckp, lau ade pape msalah sal kete, kol dier. msti dier tlg sbb dier pomen. aku pn offer la kat akk tu. aku kte, lau ade masalah wiring, akk kol sy. Insya Allah sy dtg tlg. akak tu pn hepi. pas2 dier mntak no phone ak, dier bg no dier kat aku. Pas da setel2 sume, aku pn beransur pulang.

5.oo p.m:
aKu pn smpai uma dgn bsah lencun sbb ujan. da la bdn ltih, pas2 ujan lak tu. smp je uma, aku trus mndi pas2 lepak2 ngan mak n adk2 aku. smbil2 tu, aku on9.


moral of da story:
Lau ade saman tu, bayau le cpt2. lau lpe nnt, sush. kNe denda, dok sehari kat JpJ. Mmg seksa. huhu~


sekian jela utk Entri kaLi nie...




Sekian,
Renung2 kan & SeLamat Beramal

Sunday, March 13, 2011

~MaKaNan JiWa~

SaLam...
haLLu3...


Pekabo, yOp??? shat??? Lau sehat, Alhamdulillah... Lau x, Innalillah...
lau xshat tu, ghajen2 kan la mKn uBat, yea...

sebenau-benaunye le, teman bkn le nk bceghite psl kesihatan nie, kaLi niE...
Teman cume nk baKo jea. ha3... xde2. Teman cuMe nk bKongsi dGn meKeme-meKeme sume psL kuLiah megHerib yg teMan dengo kat mSjid tmpat teman iTu haRi...


kuLiah MegHerib tu bkisar tentang 

cinta & kekeluargaan






antara Intisari Bakers yg ad dLm kuLiah TersebUt adalah sprti beriKut;

MakSud ciNta: Prasaan sYg seSeoRg kPd seSeoRg @ seSuatu.

CinTa adaLah uJian untUk haTi. sOrg yg NorMaL pasTi akn merasai perasaan Cinta. tp terpuLang Lah kPD individu tersebut untuk menguruskn @ mnghendeL prasaan tersebut ke arah +ve @ -ve...

Cinta yg sebenar @ sejati adalah sperti diBwah;

1. Cinta kpd ALLAH SWT...
2. Cinta kpd RASULULLAH SAW...
3. Cinta kpd Ibu Bapa...
4. Cinta kpd Isteri @ Suami yg SaH...

Cinta yg dilaknat ALLAH SWT;

1. Cinta yg berlandaskan nafsu serakah...
2. Cinta kpd Harta Benda yg melampau...


uTk mndaPtkn hasiL keluaran @ proDuk yg baik & berkualiti, mstilah drpd kilang @ mesin yg berkeadaan baik.
Begitu Lah juga zuRiat. utk mndaPatkn Zuriat yg baik, mestilah drPD baKa yg baik... 










Wajib BerDoa ketika Hendak
Berjunub.
Ketika BersanDing xPerLu Lah menGupah Juru Kamera utk merakam gambar dgn aKsi & pakaian yg peLik2...
cuKup Lah sekadar Bergambar dgn pakaian Persandingan krn Aurat wanita aDaLah MARUAH...

Lelaki @ Suami perlu Lah Blajar tentang aGama kerana suaMi adaLah Ketua Keluarga & perlu membimbing Isteri tentang haL seLok BeLok agaMa. Larang isteri drpd Mendedah kan Aurat. Jgn beri mereka keluar dgn LaKi yg bKn MahRam. JGn MaLu uTk aZan @ iqaMat di teLinga aNak yg Baru LaHir. Bace ALAMNASHRAH & INNA A'TOINAKALKAUSAR di telinge kanan aNk uTk mngunci nye dr Perkara MakSiat.

iBu yg mengandung PerLu memBaca Surah Lukman utk baYi Lelaki & Surah Maryam uTk Bayi perempuan baGi menjadikn mereka LeLaki @ Perempuan yg sejati (pastikan Jantina nye dulu). jGn xTerima aNk yg diKandung kerana bila lahir ank tersebut akn Sentiasa melawan iBu baPa nya. bYk kn beribadat ketika mengandung. byk kn mendengar kuliah @ ceramah & ayat2 Al-Quran.






Ha... sbelum Terlupa. ada Fakta yg paling penting yg tdpt dLm kuLiah terseBut iaitu:
Jika Mahukn aNk yg bijak, Biarkan ank berada dLm kandungan Lebih daripada 9 bLn
BuktinYa, iMam Syafiee berada dLm kandungan iBu nya selama 2 Tahun, sbb itu ingatan nya kuat & senang menerima iLmu.

nmPk nya, setaKat iTu sajaLah iLmu yg dPt PakCik kongSi kn pada Hari iNi...
nNt kLau ad Lg, kite sTory moRy gLory lg yea...


Sekian,
Renung2 kan & SeLamat Beramal