Ceriakan Hari Mu Dengan Senyuman

Sunday, April 17, 2011

~New Look of Puduraya


SaLam...
haLLu3...




FuH... FuH... (uhuk, uhuk)
hYeyaa foLks...
PergH!!! mmg aGk Lame awok xbuKoK bLog awok nie. daLam 2, 3 mingGu gaK La... Al-maklum la, dok kat IKBN, mNe on-sembilan (on9 ley)... time Kat ghumah je le awok nk on pon. Mane X nYe, awok tu dah le xde beROkband, lapTop pn tinggey kat ghumoh. aTe, time blk ghumoh je le awok on. niE pn awok sajeje blk, tgk kwn2 yg len blk, awok pn nk blk jge le.

eMph, uDoh2 le tue. entRy awok kali nie, bkn sbb on ke xon, tp awok nk cecite psl Hentian PUDURAYA yg baru aje dibuke utk org ghamei, arinie stelah ditutup slame beberape bln sbb diubah suei. awok yakin, mekeme2 sume msti blom tgk lg kn? nie yg awok nk tnjuk kn nie. tp idok le dpt gmbarkn suasane keseluruhan The New Look of PuduRaya (eish, nie la pnting nye English Educaaation)...
MekeMe sume, tgk ley gambo2 yg awok smpat snap nie. EnJoy!!!!



Pintu Masuk dari tempat Parking tingkat 2


kaunter tiket   TRANSNASIONAL,  PLUSLINER  &  Nice
ade kmudahan eskalator utk trun ke tngkat bwh



Mind Your Head     2.M




Signboard pn tuka baru




kmudahan tmpat duduk yg byk


Lagi tempat duduk 

tandas yg lom siap spenuh nye


KAUNTER PERTANYAAN


Pondok Polis yg xbyk brubah



Screen utk waktu Perlepasan Bas
Screen utk waktu Ketibaan Bas




kawasan utk trun ke Platform menunggu bas yg berpintu cermin



tempat menunggu bas berwajah baru


tempat tnggu bas yg bercat baru



Pintu Masuk Puduraya yang baru



tempat parking Bas yg lebih elok dari dulu


tempat parking Bas




Pay Machine utk Parking kete


tempat Parking yg baru




Car Park


Laluan keluar & masuk Parking


KELUAR/EXIT


Jalan Keluar


tempat parking moto kat luar yg masih dikekalkan




Puduraya dengan Cat baru

kat Traffic Light dpn Puduraya



pandangan dari luar Puduraya



Wajah Baru Puduraya



bile awok dok lelame dlm tu, xghase pn dok kat Puduraye, ghase mcm kat airport jea. huhu~ Malaysia mkin maju, jadi rakyat nye pn kne la majukan diri. xGitu. Puduraye da tuko baru nie, jgn lak di Bakor nye Pudu tue, yea. smp bertemu lagi, bai bai...

Wednesday, April 6, 2011

.........Sambungan dari Part 2










video
*video nie time Banjir Besar yg melanda Kedah pada thun 2010. Banjir kali nie yg paling buruk dalam sejarah Kedah.
Time nie kol 4 pagi. Ujan brenti sementara lepas 2 hari xBrenti. Air baru nak naik. penduduk yg terjage time tu, sume pakat2 angkut barang kluar umah. Yang nie lagi sakan, dengan Pondok2 di pindahkannye skali. Semangat Kemasyarakatan yg kuat.





video
*nie lak pada pagi yg same tapi kat dalam Pekan Jitra. Air dikatakan naik kat Pekan stat kol 2 pagi lagi. time ujan tgh lebat.





video
*video nie lak pada hari yg same, tapi petang. time nie air masih byk kat dlm pekan & sedang trun ke kg2 yg ade kat blakang. Air kat sg2 time nie mmg deras la. Lau jatuh, harapan nk slamat tu, mmg 0.5% la. Time nie gak Moto yg Bob bwk, mati sbb merandok air yg melimpah dari sungai. mmg bk moto mati time lalu kat ctue.



bersambung.......

~Kenangan Ku - Part 2

.........Sambungan dari Part 1





video
*video nie time Pesta Penang kat Sg. Nibong. Aku grak ngan Bob pas kje kol 8 p.m dari Jitra & smpai di Tapak Pesta kol 10 p.m pastu balik smula ke Jitra kol 12 a.m sbb esk nye kje. Nie la da only game yg ktorg men kat Pesta tu. Mcm xberbaloi je kan??? tapi Puas la sbb dpt smp kat Pesta Penang. Tu je Motif yg sebenarnye... HaHa




video
* video nie time ktorg ngah bakar cable scrap kat tapak bekas kuari. Tujuan ktorg bakar utk nk jual cable tanpa penebat. kre ktorg bakar utk hilangkn pnebat tu la. Ktorg just ikt jea, yg suruh nye, in-charge ktorg. tp ktorg xdpt ape pn drpd hasil jualan tu. Wat letih jea.






video
*ni la video yg mane menunjukkan "anak-anak ku" yg ade kat uma company ktorg (uma sewa ktorg). Jgn ingt Pempuan je ske bela kucing tau. Ktorg yg Bujang2 nie pn ade bela tau. Duit aku la yg paling byk habis utk bli makanan "bdk2" nie. sbb tu aku syg gler kat "bdk2" nie. tp skang cme tnggal kenangan. huhu~ :'-(




bersambung.......

~Kenangan Ku - Part 1





SaLam...


Hari nie, Rabu 6 Mac 2011 aku xley tido sebab pinggang aku yg sakit tu xsembuh lg. Aku tido kejap jea td, dri kol 1.45 a.m sampai 3.30 a.m. Pastu, da xley tido sbb SAKIT!!! HuHu~ So, aku pn bkk la lappy pas2 tgk la ape yg ade kat dlm phone aku gne USB Cable. Tgh2 Xplore tu, aku tejumpe la vdeo2 aku yg lame. Jeng... Jeng... Jeng... nk tau Video ap? Mari Saksikan Video2 dbwh nie. Selamat menonton...


video
*video nie time ktorg tgh wat projek Re-wiring utk Dewan 
MBAS (Majlis Bandaraya Alor Setar)


video
*nie plak time aku odw blk kje. aku terserempak dgn lori yg amat merbahaya nie sbb tyar yea, gelong mcm nk tecabot da. Tu yg aku xbrani dok blakang lori nie lme2 sbb tkt tyar tu tcabot pas2, kne aku. carik nahas nme nye tu. HuHu~


video
*Ha, time nie lak, ktorg nek Boyan Gergasi kat funfair blakang Alor Setar Mall. Peserta yg terlibat; 
bdk Praktikal IKBN= Bangah (BM), Atok (DT), Ejat (DT), Zulpaih (BM)
yg xde, Bob (BM) sbb blk kg. 
(BM) = ikbn Bukit Mertajam
(DT) = ikbn Dusun Tua





bersambung.......

SaLam...
haLLu3...


Great Quotes 2 share...
nJoy~


 




“Manusia gagal bukan kerana kebodohan, tetapi mereka gagal kerana melakukan perkara yang bodoh.”




"Hanya manusia yang berjiwa besar saja dapat menggunakan kesakitannya itu sebagai guru yang mengasuh jiwa dan mengilhamkan fikiran yang sihat serta pengertian yang mendalam terhadap hidup"




 






Tuesday, April 5, 2011

~Dugaan dari Yang Maha Pencipta~



SaLam...
haLLu3...




hYe aLL foLks... pekabo korg sume? harap2, shat la, yea. Insya Allah... aMiiin...
kaLau xshat, gi la klinik @ hospital cpt2, amik ubat dri doktor supaya cpt shat. 


entri kali ini, aku mmg nk story sal kesihatan aku. walaupn korg xminat nk bce, tp aku pedulik hape, da bLog aku, ske ati aku le nk tulis. ye dak?


Kejadian nie jadi pada hari  Rabu, 3o/3/2o11 pada jam 16oo ( 4.oo p.m) ketika aku sedang menjalani latihan silat. Utk makluman, pada setiap hari Rabu di IKBN adalah hari kokurikulum. Aktiviti nye akn bermula pada pkul 2.oo ptg smp 4.3o ptg. 
Hal ni jadi time tgh wat latihan melompat. membe aku bongkok, pastu aku akan melompat & terus guling time landing. Pada mase tu la ianye terjadi. Kes salah landing la snang cter. Utk latihan tu, ramai yg takut nk buat sbb berlantaikan simen dewan. Aku dpt smangat pas ustaz bg kate2 smangat. So, aku jd org ke-2 yg mlompat. Sampai turn aku, aku pn berlari dgn pnuh bersemangat, melompat dengan tinggi dan............................................................
BUM!!! (crash landing)....
*latihan yg aku buat kan aku injured




aku terasa sakit di bahagian pnggang sbb terentak. Pinggang dlu yg jatuh, mne xnye... aku pn trus ketepi, urut pnggang yg pedih. Jalan pn jengket2. Pas 15 minit, ktorng wat latihan tumbuk, tangkis, pancung. dlm 10 minit pastu, aku trase sakit yg amat sangat. aku pn ketepi & terus baring. Tok guru pn dtg, tlg urutkn. tp xjln sbb xde mnyak pnas. So, pihak IKBN trus bwk aku ke Hospital Bkt Mertajam. aku pn ke Ospital dgn menaiki Fortuner IKBN & ditemani Apek & Amin. pas daftar, name aku di panggil utk masuk. Aku pn di "interview" oleh Dr. Siti Alwiyah. Pergh, mmg comey gler la Doc tu. tgn xde cincin. Haha. sempat lg tgk dlm sakit2 tu. Doc arah kn aku utk wat urine test & Xray. 


Urine utk check Buah Pinggang, X-ray lak utk check tulang.
Result nye, X-ray = tulang ok, xde retak @ patah.   Urine = buah pinggang pn ok. xde prob.
Alhamdulillah...


tapi nk mnunggung result nye, Pergh!!! bapak lame plak. Pas amik result, aku pn blk la dgn dipapah oleh apek & amin ke keghete En. Dolah. Disebabkan aku xtahan sakit yg ditanggung, aku pn wat keputusan utk balik ke umah & berurut ngan Mkcik Bedah pada hari ahad. Setelah di urut slame 2 mlm oleh  Mkcik Bedah, Alhamdulillah sakit yg aku tnggung, da berkurangan dgn izin-NYA. aku pn da blh solat secara berdiri setelah 6 ari aku solat secara duduk. 


Alhamdulillah, Engkau telah menyembuhkan sakit ku ini, Ya Allah... Sesungguhnye, Egkau lah yg MAHA Pengasih lagi MAHA Penyayang. Amiiin Ya Rabbil Alamin...


*time nga tnggu result X-ray ngan Urine